hr-HRsl-SI
Search
Search Open/Close
Open/Close Header Details
Kako kod kuće ispeći pizzu dobru kao iz pizzerije

Kako kod kuće ispeći pizzu dobru kao iz pizzerije

Koliko god se trudili oko tijesta ili sastojaka, pizza ispečana kod kuće ne uspijeva jednako dobro kao u pizzeriji. Tajna je naravno u načinu kako se pizza peče. U pizzerijama se pizze peku u krušnim pećima ili u posebnim električnim ili plinskim pećima za pizze. Odlika ovih peći je da one razvijaju vrlo visoku temperaturu od oko 500 stupnjeva. Pizze se polažu na zagrijanu površinu čija toplina najprije djeluje na tijesto. U takvim uvjetima potrebno je tek minuta do dvije da se pizza u potpunosti ispeče.

Rezultat takvog pečenja je hrskava korica i očuvani svi sastojci na pizzi koji ostaju sočni. Kod kuće se pizze najčešće peku u limenim pekačima, tako da se pizze pripreme u limenom pekaču koji se zatim ubacuje u zagrijanu pećnicu. Temperatura pečenja iznosi oko 200 stupnjeva, a ovisno o samoj pizzi potrebno je 20-30 minuta da se pizza ispeče. Problem je što u takvom dugom pečenju dolazi do isušivanja sastojaka na pizzi, a i samo tijesto je često isušeno i tvrdo.

Idealna peć za pečenje pizze je krušna peć, no malo tko od nas ima krušnu peć. S druge strane, neki od vlasnika krušnih peći rekli su da iako je krušna peć vrhunska stvar, potrebno je ložiti nekoliko sati prije pečenja, potrošiti veliku količinu drva, a onda sve to i očistiti.

Pa kako onda ispeći savršenu pizzu kod kuće? Odgovor je u kamenu za pečenje (eng. baking stone). Kamen za pečenje stavlja se u pećnicu i zagrijava se na najvećoj mogućoj temperaturi minimalno 30 minuta. Maksimalna temperatura kod većine standardnih pećnica kreće se u rasponu od 250 do 300 stupnjeva. To je tek polovica temperature kakva se razvija u krušnoj peći, ali rezultat će svejedno biti vrlo sličan pizzi ispečenoj u krušnoj peći. Naravno, umjesto minute ili dvije, prosječna pizza ispeći će se za 4-5 minuta.

Jednom kad se kamen dovoljno zagrije, pripremljena pizza se polaže na kamen. Toplina koju je kamen akumulirao prenosi se na direktno na tijesto te se tijesto brzo diže i ispeče uz hrskavu koricu. Sastojci se za vrijeme od 4-5 minuta koliko je potrebno da se tijesto ispeče, također dovoljno ispeku bez isušivanja kao u limenom pekaču. Ovako ispečena pizza je nemjerljivo bolja od pizze ispečene u limenom pekaču. Možda bi u krušnoj peći rezultat bio još malo bolji, ali ovdje već govorimo o nijansama.

Uz malo mašte i eksperimentiranja sa namirnicama i vrstama tijesta, uz kamen za pečenje možete stvoriti prava mala kulinarska remek djela, jedinstvene i najbolje pizze koje ste ikad jeli.

Naš Tasty Baking Stone možete kupiti u Tika Shopu po odličnoj cijeni. Ovo je kamen koji će vas oduševiti, a vaša pećnica postat će prava mala krušna peć.

Ispiši
19511 Ocjenite ovaj članak:
3.7
Back To Top