hr-HRsl-SI
Search
Search Open/Close
Open/Close Header Details
Kamen za pečenje – Tasty baking stone

Kamen za pečenje – Tasty baking stone

Saznajte zašto su pizze i ostala jela spremljena na kamenu za pečenje toliko bolja i što je sve bitno kod kvalitetnog kamena za pečenje. Tasty kamen za pečenje objedinjuje sve najbolje osobine kamena za pečenje.

Princip na kojem radi kamen za pečenje je vrlo jednostavan. Kamen se zagrijava u pećnici i pohranjuje toplinu u sebi. Kad pizzu ili neku drugu hranu prebacite na vrući kamen, dolazi do trenutnog prijenosa topline iz kamena na tijesto. Taj trenutni izboj topline omogućuje tijestu brzo nadimanje i stvaranje hrskave korice. Naravno, toplina se ravnomjerno širi iz kamena tijekom cijelog vremena pečenja i tako optimizira proces pečenja.

Image

Takav rezultat ne možete dobiti ako koristite limeni pekač koji se ponegdje još naziva lim, tepsija ili protvan. Kod upotrebe limenog pekača ne dolazi do trenutnog prijenosa topline i hrana se peče na drugačiji način. Limeni pekač se zagrijava od vrućeg zraka u pećnici, a to je proces koji traje neko vrijeme.

 

Trenutni prijenos temperature na tijesto

Taj trenutni prijenos topline kakav dobivate sa kamenom za pečenje je posebno blagotvoran za pizze, kruh, peciva, pogače, gibanice i slična jela od tijesta. Jednom kada ispečete pizzu na kvalitetnom kamenu za pečenje, više se nećete vraćati na stari način pečenja. Pizza ispečena na kamenu za pečenje neusporedivo je ukusnija od pizze ispečene u limenom pekaču. Pizza ispečena na kamenu je baš onakva kakva je kao hrana i zamišljena da bude.

Image

Image

Pizza je pečena u samo 5 minuta

Prosječna pizza se na ugrijanom kamenu ispeče za oko 5 minuta. Vrijeme može varirati ovisno o debljini tijesta, nadjevu i samoj pećnici, ali se kreće oko ove brojke. Zahvaljujući tako kratkom vremenu pečenja, sastojcima na pizzi ostaje sačuvana aroma i sočnost. Tijesto bude rahlo, a kora hrskava.

Image

S druge strane, ako pizzu pečete na limenom pekaču, potrebno je puno više vremena da se ona ispeče, obično od 20 do 30 minuta. Tako dugo pečenje ima za posljedicu tvrđe i isušeno tijesto, a i sami sastojci na pizzi budu isušeni te izgube dobar dio arome.

Kao pisac ovih redaka, mogu reći da pizzu volim od malih nogu (kada nisam volio jesti gotovo ništa) i da se je ona često spremala u našem domu. Pekli smo ju na limenom pekaču i bila mi je to tada jedna od dražih hrana. Da je pizzu moguće ispeći na kamenu za pečenje i kakve sve blagodati takvo pečenje donosi, otkrili smo kasnije. Razlika u pizzi ispečenoj u limenom pekaču i onoj na kamenu je velika. Pizza pečena na limenom pekaču može biti ukusna, ali pizza pečena na kamenu je već prava delicija. 

 

Kako ispeći pizzu na kamenu za pečenje

Kamen zagrijte u pećnici na najvećoj mogućoj temperaturi oko 30 minuta. Maksimalna temperatura kod većine pećnica za domaćinstvo je od 250 do 300 stupnjeva celzijusa. Pomoću lopate za pizzu (veća daska za rezanje može također poslužiti) prebacite pizzu na kamen.

Ako baš niste vješti u tome, papir za pečenje pokazao se je vrlo praktičnim, pa pizzu možete prebaciti na kamen na papiru za pečenje. Pećnicu i dalje držite na maksimalnoj temperaturi. Ako vaša pećnica ima programe poput vrućeg zraka, možete prebaciti pećnicu na takav program, ali i dalje uz maksimalnu temperaturu.

Ako vaša pećnica ima program za pečenje pizze, nemojte koristiti taj program jer je obično limitiran na 200 stupnjeva celzijusa i nije namijenjen pečenju pizze na kamenu. Pravilo za uspješno pečenje pizze je da što je veća temperatura, to bolji rezultat. Koristite programe za pečenje koji dozvoljavaju maksimalnu temperaturu pećnice.

Pizzu pecite oko 5 minuta (vrijeme ovisi o samoj pećnici, debljini tijesta i nadjeva) odnosno sve dok na izgled nije pečena. Tada pomoću lopatica ili sličnih predmeta prebacite pizzu na lopatu za pizzu, dasku za rezanje ili slično.

Image

Na kamenu možete ispeći još jednu pizzu bez pauze za zagrijavanje kamena, a nakon dvije ispečene pizze poželjno je napraviti pauzu od 5-10 minuta kako bi se kamen opet zagrijao do maksimuma i nadoknadio temperaturu koju je predao u pizzu.
 

Kako je nastao Tasty kamen za pečenje

Otkrivši prednosti kamena za pečenje, pečenje pizza kod kuće preraslo je u hobi. Tako smo tijekom godina isprobali više različitih kamena za pečenje kako bi pronašli onaj najbolji. Pri tome smo naučili da svaki kamen za pečenje nije jednako kvalitetan, da neki imaju poprilične mane kada je u pitanju upotrebljivost i održavanje, a neki jednostavno nisu bili sposobni akumulirali dovoljno topline koju je trebalo otpustiti u hranu.

Ako ste i vi naletjeli na takav kamen, vjerojatno mislite je naša priča o kvaliteti pečenja na kamenu pretjerana. Ali doista nije, na kamenu za pečenju stvarno se peku vrhunske pizze i druga jela ako je kamen kvalitetan, odnosno ako ima potrebna termička svojstva.

Iz svog tog testiranja i iskustva s pečenjem pizza na kamenu, rodila se je ideja za proizvodnjom visoko kvalitetnog kamena za pečenje kojeg sada na tržištu možete pronaći pod nazivom Tasty Baking Stone.
 

Kvalitete koje mora imati kvalitetan kamena za pečenje

Termička svojstva

Glavna karakteristika koju dobar kamen za pečenje mora imati su dobra termička svojstva. Kamen mora biti sposoban akumulirati toplinu u razumnom vremenskom roku (ne želite kamen zagrijavati dva sata), te tu istu toplinu prenijeti na hranu kada se ona postavi na njega. Da bi kamen mogao akumulirati dovoljno topline, on mora biti odgovarajuće debljine i mase. Vrlo tanki kameni od 0.8 do 1 cm obično nisu sposobni akumulirati dovoljno topline. Ako pak je kamen suviše debeo, potrebno ga je dugo zagrijavati.

Kako bi pronašli smjesu s optimalnim termičkim svojstvima za Tasty kamen za pečenje, isprobali smo različite smjese materijala i debljina sve dok nismo došli do optimalnog rezultata. Mjerili smo vremena potrebna da se kamen zagrije na maksimalnu temperaturu pećnice, a onda testirali kako se pizza peče na njima.

Image

Vrlo smo zadovoljni postignutim rezultatima jer je Tasty kamen za pečenje nadmašio sve kamene za pečenje s kojima smo prethodno imali iskustva. Što je najvažnije, Tasty kamen za pečenje se proizvodi iz prirodnih materijala, iz gline uz dodatak šamotnih zrnaca. To je materijal iz kojeg se proizvodi i keramičko posuđe koje je zdravstveno najpoželjnije posuđe za kuhanje jer ne sadrži tvari štetne za zdravlje, a ujedno hrani daje posebnu aromu. Tasty kamen za pečenje je hrvatski proizvod.

Image

Upotrebljivost

Tasty kamen za pečenje je četvrtastog oblika, dimenzija dovoljnih da u potpunosti prekrije rešetku svih standardnih pećnica. Kamen je četvrtastog oblika jer takav oblik daje veću upotrebljivu površina. 

Jedno od pitanja koje smo dobili bilo je zašto kamen nije okruglog oblika poput pizza. Razlog je upravo u tome što smo željeli postići što veću površinu kamena. Puno je lakše prebaciti npr. okruglu pizzu na kamen koji je veći od same pizze, nego na okrugli kamen istih dimenzija kakvih je i pizza.

Kako bi spriječili eventualno cijeđenje tekućina s kamena, Tasty kamen za pečenje ima uzdignuti rub koji pomaže da vaša pećnica ostane čista.

Image

Održavanje

Glatka glazirana površina Tasty kamen za pečenje smanjuje vjerojatnost ljepljenja hrane za kamen, pa je kamen lako održavati. Najčešće niti nema tragova pečenja, pa je kamen dovoljno samo obrisati nakon upotrebe. 

Glazirana površina štiti i od upijanja sapunice u kamen prilikom pranja. To nije slučaj sa svim kamenima za pečenje jer njihova porozna površina upija sapunicu, a to kasnije daje loš okus hrani. Tasty kamen za posuđe moguće je prati i u perilici za suđe.


Dopadljiv izgled

Možda to i nije najvažnija karakteristika, ali želja nam je bila da Tasty kamen za pečenje uz sve navedeno i izgleda dobro kako bi sa dobro uklopio u vašu kuhinju. Ako ga ne koristite za pečenje, možete ga upotrijebiti i kao pladanj za nareske ili kao pladanj za održavanje hrane toplom ako ga prethodno zagrijete na oko 70 stupnjeva. Odlično drži temperaturu.

Image

Kamen za pečenje nije samo za pizzu

Kamen za pečenje najčešće se koristi prilikom pečenja pizza jer je pizza hrana gdje najviše dolaze do izražaja sve prednosti kamena za pečenje. S kamenom za pečenje možete kod kuće nadmašiti pizze iz pizzerija. Uz malo entuzijazma i eksperimentiranja možete stvoriti nevjerojatne kombinacije sastojaka i okusa kakve ne možete pronaći nigdje drugdje osim u vašoj kuhinji.

Ali kamen za pečenje nije namijenjen samo pečenju pizza, posebno je pogodan za sve hrane od tijesta. Na kamenu za pečenje možete ispeći i odličan kruh, peciva, pogače, gibanice, tople sendviče, neke vrste kolača i drugih jela. Kamen za pečenje preporučuju i mnogi autori poput Petera Reinharta koji je poznati stručnjak i autor više knjiga o umijeću pečenja kruha i peciva kod kuće. Mi smo u i dalje u potrazi za ukusnim hranama i receptima za spremanje hrane na kamenu za pečenje, pa navratite povremeno na ove stranice gdje ćemo vam ponuditi nove ideje, recepte i savjete.

Tasty kamen za pečenje vrijedan je dodatak za vašu kuhinju zahvaljujući kojem će hrana koju spremate biti još bolja i ukusnija. Više detalja o Tasty kamenu za pečenje možete pronaći ovdje.

Tasty kamen za pečenje možete naručiti na Tika web shopu .

Ispiši
45054 Ocjenite ovaj članak:
3.8
Back To Top